2011. október 25., kedd

Hasznos tanácsok szervezőknek :)

Eleinte mikor ismerőseink, rokonaink említették, hogy időben neki kell állni a készülődésnek, mi csak legyintetünk, de visszagondolva, örülünk, hogy mégis hallgattunk rájuk, hiszen ahhoz, hogy mindent tökéletesen megszervezhessünk, a számunkra legmegfelelőbb szolgáltatókat lefoglalhassuk, bizony sok időre van szükség. Ezért ajánljuk mindenkinek, hogy az esküvő előtt már jó egy évvel kezdjék el az első munkálatokat. Ezen kívül egy hasznos tanács, ha új ötlet jut eszetekbe a nagy nappal kapcsolatban, azt azonnal jegyezzétek fel a kis “esküvő noteszbe”, nehogy a feledés homályába merüljön.
Javasolt az szervezés kezdetén egy előzetes költségtervet is készíteni, ehhez tanácsos az interneten kutatva az egyes szolgáltatók árait, kínálatát összehasonlítani. Így láthatjuk nagyjából mibe fog kerülni ez a számunka fontos nap. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy egy esküvő általában többe kerül, mint amit előzetesen kikalkulálunk, hiszen vannak olyan kiadások amikkel előre nem számoltunk, de azért mi is próbálunk a kereteinken belül maradni.
A költségtervezet és a rendelkezésünkre álló keretet összevetve már tudunk kalkulálni, hogy mi az amit esetleg az igényeink alá kell tolni, és mi az amire kicsit többet költhetünk. Emiatt is fontos, hogy az Interneten böngészve tájékozódjunk az árakról, majd több helyről kérjünk ajánlatot, ezután pedig kerítsünk sort személyes találkozókra is, és csak ezek után foglaljunk le egy adott szolgáltatót. Így elkerülhetjük az a hibát, hogy az elsőre kecsegtető ajánlattal előálló szolgáltatót válasszuk ki horribilis áron, mikor jobbat is találnánk fele annyiért. És persze azzal is számolni kell, hogy a legjobbak hamar elkelnek, így tehát valóban érdemes több időt szánni a dolgoknak.
A költségterven kívül van még két fontos dolog, amit megemlítenénk. Az egyik az előzetes vendéglista a másik pedig a menetrend.
A vendéglistánál ne csak azt írjuk le, hogy XY család, hanem azt is jegyezzük mellé, hogy ahhoz a családhoz hány fő tartozik, akiket meghívunk. Írjuk fel külön a felnőtteket, a gyerekeket és a szolgáltatókat. Ez az előzetes vendégszám azért fontos, mert e nélkül nem is tudunk neki kezdeni a szervezésnek. Hiszen helyet úgy kell foglalnunk, hogy mindenki elférjen, ételt és italt úgy kell rendelni, hogy mindenkinek bőven jusson, hiszen az a legborzasztóbb, hogy valaki éhesen megy haza egy lakodalomról…hallottunk már ilyenről, és elképedtünk…na mi ezt nem szeretnénk. Ezen kívül a meghívók szempontjából is fontos a meghívottak száma, mert tudnunk kell hányat készíttessünk. A gyerekek és szolgáltatók száma csak annyiból számít, hogy hány fő kedvezményes fogyasztással számolhatunk, de ez az elején még nem is annyira fontos. Az azonban már igen, hogy külön vezessük azokat, akiket csak a ceremóniákra hívunk meg, és külön azokat, akiket a vacsorára, a lakodalomba is.
A menetrendet azért javasolnánk, mert így lépésről-lépésre tudjuk követni, hogy mi az, amit már elintéztünk, és milyen feladatok vannak még hátra a nagy napig. Tehát lényegében azt mutatja, hogy hogyan is állunk a szervezésben. Sokat segít, higgyétek el.

Segítségként a költségtervhez (amit mi figyelembe vettünk):

- Terembérleti díj
- Étel/fő
- Ital/fő (mert mi mindent vihetünk az étterembe)
- Szolgáltatók tarifái (zenekar, vőfély, fotós, videós, dekoros)
- Buszbérlés a vendégek szállításához
- Menyasszonyi torta, egyéb torták, sütemények
- Dekoráció(polgári, egyházi, éttermi, autó, szülői házak)
- Csokrok(menyasszonyi, dobó, koszorúslányok, szülőköszöntő, kitűzők)
- Karikagyűrűk és gyűrűpárna
- Meghívók, ültetőkártyák
- Köszönetajándékok
- Legény- és leánybúcsú
- Ceremónia költségek
- Menyasszonyi ruha, menyecskeruha, koszorúslány ruhák, vőlegény ruha és kiegészítőik
- Frizura, smink, manikűr
- Egyéb költségek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése